Aandachtspunten m.b.t. het organiseren van excursies

Aankondigingen van orchideeënreizen en excursies in binnen- en buitenland.

Moderator: Michiel Janssen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
orchforummaster
Site Admin
Berichten: 201
Lid geworden op: wo dec 20, 2006 1:58 pm

Aandachtspunten m.b.t. het organiseren van excursies

Bericht door orchforummaster »

‘Voor en door’ leden, dat is wat de Werkgroep Europese Orchideeën zo bijzonder maakt. Initiatieven van leden, zoals het organiseren van excursies worden dan ook aangemoedigd. Om hierbij enige hulp te bieden heeft de Werkgroep enkele richtlijnen of ‘aandachtspunten’ in drie stappen op een rijtje gezet.


Stap 1 Voorafgaand aan de bekendmaking
Alvorens bekendmaking van de excursie is het handig om alvast over enkele (praktische) zaken na te denken:

Toegankelijkheid terrein en aanvraag vergunningen
Veel terreinen waarin orchideeën voorkomen zijn niet vrij toegankelijk en eigendom van een zogenaamde ‘TerreinBeheerende Organisatie’ (afgekort: TBO). Controleer daarom vooraf of het noodzakelijk is een vergunning aan te vragen. Vergunningsaanvragen hebben de meeste kans van slagen wanneer de aanvraag bij de juiste persoon terecht komt. Stuur bij voorkeur geen email of brief naar een algemeen adres van de TBO. Probeer te achterhalen wie verantwoordelijk is voor het desbetreffende terrein en richt de aanvraag op deze persoon. Informeer gerust ook bij andere WEO-leden, mogelijk hebben zij in het verleden al een excursie georganiseerd in het beoogd terrein. Verwijs in de aanvraag bij voorkeur naar de website van de WEO, en onze gedragscode. Wees vooraf duidelijk over de datum en het aantal excursiedeelnemers.

Kwetsbaarheid terreinen
De WEO hanteert een gedragscode wat betreft het fotograferen en bestuderen van orchideeën in hun biotoop. Houdt daarom bij een vergunningsaanvraag rekening met de kwetsbaarheid van een terrein. De bescherming en conservatie van enkele specifieke soorten wegen nog steeds zwaarder dan het fotograferen en bestuderen ervan in excursieverband.


Stap 2 Aanmelding excursie bij coördinator
WEO-excursies of excursie waaraan WEO-leden kunnen deelnemen dienen vooraf gemeld te worden bij de excursie-coördinator Jos Lammers. Dit om dubbele excursies te voorkomen.

N.b. Staat de excursie ook open voor SEMO-leden?
Vermeldt dit dan bij de aanmelding bij de excursiecoördinator Jos Lammers. Hij zal vervolgens de SEMO inlichten.


Stap 3 Bekendmaking excursie bij leden
Bekendmaking bij WEO-leden geschiedt door een bericht te plaatsen in het topic ‘excursie en reizen’. Vermeldt hierin de datum, doel van de excursie , het maximaal aantal deelnemers en waar deelnemers zich kunnen opgeven. Denk er wel aan dat dit een topic is dat voor ook voor niet-leden zichtbaar is. Vermeldt daarom bij voorkeur geen exacte vindplaatsen e.d..
Gebruikersavatar
Jos Lammers
Berichten: 885
Lid geworden op: wo dec 20, 2006 5:40 pm

Re: Aandachtspunten m.b.t. het organiseren van excursies

Bericht door Jos Lammers »

Aanvulling op het bericht van Michiel:
De aankondiging van de excursie wordt gedaan op het forum Excursies en Reizen met datum en in het kort wat het doel is.
Details van de excursie en aanmelding op het Orchideeënforum voor leden. In principe zijn alle bijzonderheden van de excursie bedoeld voor WEO en SEMO leden zoals welke plekken precies bezocht worden, wat daar aan soorten aangetroffen kan worden, detailafspraken over vertrektijden e.d.

Jos
Plaats reactie