Hulp gevraagd

Voor alle vragen en berichten over inheemse en Europese orchideeën.

Moderator: Michiel Janssen

Plaats reactie
jeff dockx
Berichten: 52
Lid geworden op: za aug 11, 2007 6:49 pm
Locatie: Kamares
Contacteer:

Hulp gevraagd

Bericht door jeff dockx »

Graag had ik hulp gevraagd om enkele orchideeën die ik tijdens mijn verlof op Kreta in de buurt van Kamares heb gefotografeerd. Dit dorp ligt op de zuidflank van de Psiloritis op 600 meterr hoogte.Met mijn zoek tocht op het internet heb ik al een heel deel kunnen indentificeren maar bij enkele exemplaren tast ik volledig in het duister.
Op de foto heb je een zicht op de voor en de zijkant.

Mvg. Jeff Dockx[/i]Afbeelding

Thx to Ed van de wijngaarden voor de hulp bij het plaatsen van de foto.
Gebruikersavatar
Walter
Berichten: 473
Lid geworden op: di dec 26, 2006 4:38 pm
Locatie: Nieuwkerken-Waas

Ophrys mammosa

Bericht door Walter »

Dit lijkt sterk op Ophrys mammosa. Nu zijn er op Kreta verschillende mammosa-soorten, die je kan onderscheiden aan de grootte van de bloem en de bloeitijd.
Als je echter niet zo in detail wil treden, kan je het gewoon Ophrys mammosa s.l. noemen
(Ophrys mammosa in de brede zin van de betekenis)
Met vriendelijke Vlaamse groeten !
jeff dockx
Berichten: 52
Lid geworden op: za aug 11, 2007 6:49 pm
Locatie: Kamares
Contacteer:

Bericht door jeff dockx »

Walter;

Er zijn inderdaad verschillende soorten op Kreta, als ik goed ingelicht ben groeien er 10 van de 28 soorten. Deze foto is gemaakt op 07:04:2007. Volgend jaar ga ik terug met het paasverlof en zal ik mijn schuifmaat meenemen, want de afmetingen verschillen inderdaad. Indien ik het goed voor heb is de kleinste ssp cretensis met 6 tot 9 mm en de grootste ssp hystera met 16 to 20 mm.
Ik dacht dat de lip van de mammosa naar onder toe smaller wordt zaols op de foto hier bij gevoegd die is de dag nadien op een ander plaats getrokken en deze was als ik me niet vergis een heel stuk kleiner als de eerste foto. Dus volgend jaar terug naar de vindplaats die op mijn gps staat en meten ;)

.Afbeelding
F. Thys
Berichten: 341
Lid geworden op: zo mar 04, 2007 8:20 pm

Bericht door F. Thys »

Zoals Walter terecht opmerkt moet gekeken worden naar de grootte van de bloem, de bloeitijd, maar zeker ook naar de kleur van het basaalveld. Als het basaal veld zwartachtig is en de lip is niet uitgesproken drielobbig mag op Kreta gesproken worden van O.mammosa in strikte zin. Foto één is daar een mooi voorbeeld van. Een zwart basaalveld met een duidelijk drielobbige lip van minder dan 18 mm lengte is meestal een O. spruneri of, indien de lip een lengte heeft van 20 à 30mm, O. sphaciotica(grigoriana), die echter zeer lokaal (o.m. omgeving Kamares) en sporadisch voorkomt. Al deze soorten bloeien op Kreta einde maart, begin april. Is het basaalveld bruinachtig en de bloeitijd valt voor 10 april hebben we te maken met of O. herae, of O. cretensis. Bij herae is het bruine basaalveld duidelijk helderder dan het centrum van de lip. Bovendien is herae de eerste mammosa-bloeier en mag je deze op Kreta verwachten reeds in februari-maart (zelden nog begin april). O. cretensis bloeit wat later dan de vorige soort (al kunnen de bloeiperioden mekaar overlappen), heeft een zeer kleine bloem (minder dan 10 mm lengte) en een basaalveld waarvan het bruin van dit veld ongeveer gelijk is aan het bruin van het centrum van de lip. De tweede foto van Jeff is mogelijk een O. cretensis, gezien de bruine tint van basaalveld en lip, het tijdstip van het nemen van de foto en de bloemen veel kleiner zouden zijn dan die van foto 1. Drie jaar geleden waren wij de 2° helft van april op Kreta en hebben wij met moeite nog één mammosa, 2 cretensis en een 5tal spruneri bloeiend kunnen determineren. Heel wat meer exemplaren hebben we toen gezien van de laatst bloeiende Kretenzische mammosa O. gortynia. Deze heeft ook een bruinachtig basaalveld en lip, maar bloeit laat, zelfs tot in mei. O. hystera tenslotte komt o.i. niet voor op Kreta, maar moet gezocht worden op en ten noorden van de Peloponnesos.
J. Essink

Re: Hulp gevraagd

Bericht door J. Essink »

jeff dockx schreef:Graag had ik hulp gevraagd om enkele orchideeën die ik tijdens mijn verlof op Kreta in de buurt van Kamares heb gefotografeerd. Dit dorp ligt op de zuidflank van de Psiloritis op 600 meterr hoogte.Met mijn zoek tocht op het internet heb ik al een heel deel kunnen indentificeren maar bij enkele exemplaren tast ik volledig in het duister.
Op de foto heb je een zicht op de voor en de zijkant.

Mvg. Jeff Dockx[/i]Afbeelding

Thx to Ed van de wijngaarden voor de hulp bij het plaatsen van de foto.
Jeff,

volgens mij is dit O. sphaciotica synoniem voor O. spruneri ssp. grigoriana

Jan Essink
Plaats reactie