Zomertschroeforchisexcursie = zoektocht 2-3 augustus

Aankondigingen van orchideeënreizen en excursies in binnen- en buitenland.

Moderator: Michiel Janssen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jos Lammers
Berichten: 953
Lid geworden op: wo dec 20, 2006 5:40 pm

Zomertschroeforchisexcursie = zoektocht 2-3 augustus

Bericht door Jos Lammers »

De zoektocht naar de Zomerschroeforchis begint zijn definitieve vorm te krijgen. Voor de te bezoeken terreinen zijn inmiddels bezoekvergunningen toegezegd. Als je belangstelling hebt reserveer dan het weekend 2-3 augustus a.s. Het aantal deelnemers mag maximaal 10 personen bedragen. Deelnemers aan de voorbereidende excursie van afgelopen 14 juni hebben voorrang. Wel is het zo dat men zich ook kan aanmelden voor een van de twee dagen.

We bezoeken de volgende natuurgebieden:

- Opnieuw de Urkhovense Zeggen, gelegen tussen Eindhoven en Geldrop (beheerd door de gemeente Eindhoven). Dit mooiste blauwgrasland van Zuid Nederland bezochten we eerder op 14 juni en het lijkt ons een plek waar mogelijk de Zomerschroeforchis voor zou kunnen komen. Alleen het meestbelovende deel van het gebied wordt bezocht.

- Een deel van het terrein van voorheen Budelco zinkfabriek (tegenwoordig Nyrstar Budel BV). Op dit terrein is een enkele maal de Zomerschroeforchis gevonden, maar na een twijfelachtige vondst in1983 is deze soort daar niet meer aangetroffen (voor zover mij bekend is er daarna niet intensief meer naar gezocht). Een ecoloog waar ik contact mee heb en die in 2008 een florainventarisatie heeft uitgevoerd, meldt dat er zich daar meer en minder kansrijke plekken bevinden binnen een ogenschijnlijk eindeloze vegetatie van Pijpestrootje. Het terrein is over het algemeen moeilijk begaanbaar. Het meest kansrijke deel (met o.a. kleine zonnedauw en draadzegge) is echter vrij goed bereikbaar. Het terrein is deels eigendom van Nyrstar en deels van Natuurmonumenten en ligt op de grens van Brabant en Limburg.

- De Krang (Swartbroek) ten ZO van Weert, een terrein van Natuurmonumenten. In de buurt van Weert zijn een groot aantal historische vindplaatsen van de Zomerschroeforchis die helaas door ontginning verloren zijn gegaan. De Krang is van oudsher een landgoed waar het grondgebruik behouden is gebleven. Het is een afwisselend natuurgebied met nat en droog bos, natte en droge graslanden, akkers, beken en poelen (zie: natuurlijkweert.nl/natuurgebieden/de-krang). Op een aantal voedselarme hooilandjes zijn de condities mogelijk gunstig voor de Zomerschroeforchis.

Zoals het er nu naar uitziet gaan we op zaterdag 2 augustus naar De Krang en op zondag 3 augustus eerst naar de Urkhovense Zeggen en na de middag naar het terrein van voorheen Budelco. De aanvangstijden liggen op 10 uur ‘s morgens.

Leden van de WEO en SEMO kunnen zich aanmelden voor de excursies van zaterdag en/of zondag 2 -3 augustus a.s.. Aanmelden voor 21 juli a.s. i.v.m. aanvrage van de betredingsverguniingen. Excursiedetails volgen later per email aan de deelnemers.

Voor alle duidelijkheid: er is geen enkele garantie dat de Zomerschroeforchis daadwerkelijk gevonden wordt. De terreinen zijn slechts geselecteerd als gunstige plaatsen waar deze orchidee voor zou kunnen komen.

Vriendelijke groet
Jos Lammers
Jan3d
Berichten: 75
Lid geworden op: do mar 04, 2010 9:04 pm
Locatie: Zeist
Contacteer:

Re: Zomertschroeforchisexcursie = zoektocht 2-3 augustus

Bericht door Jan3d »

Hoi Jos,
Ik ga graag mee op zondag 3 aug naar de Urkhovense Zeggen en het Budelco terrein.
Groet, Jan Modderaar
Gebruikersavatar
Jos Lammers
Berichten: 953
Lid geworden op: wo dec 20, 2006 5:40 pm

Re: Zomertschroeforchisexcursie = zoektocht 2-3 augustus

Bericht door Jos Lammers »

Genoteerd, Jan
Aanmelden kan overigens tot a.s. weekend 27 juli.
Jos
Gebruikersavatar
Jos Lammers
Berichten: 953
Lid geworden op: wo dec 20, 2006 5:40 pm

Re: Zomertschroeforchisexcursie = zoektocht 2-3 augustus

Bericht door Jos Lammers »

Beste excursisten,


Bij wijlen met recht een expeditie! Op zaterdag 2 aug De Krang. Het was af en toe uitkijken geblazen voor de runderen (met kalveren!) die de begrazing van het gebied verzorgen. Enkele interessante plekjes bezocht, maar geen spectaculaire vondsten of het moest zijn de Kruipende waterweegbree die nog niet eerder in het gebied werd gezien. Een orchidee vonden we: een Welriekende nachtorchis dik in het zaad. Al bij al lijkt de plek nog niet zo geschikt voor de Zomerschroeforchis. Begin van de middag besloten we naar Swartbroek terug te lopen vanwege een naderend onweer. Een lokaal etablissement bood schuilgelegenheid naast een verfrissing. We werden prettig begeleid door NM boswachter Gabi Bollen en twee vrijwilligers.
De komst van Karel Kreutz vormde de inleiding tot een volgende expeditie: naar Ulvenhout waar hij de dag eerder een nieuwe Spiranthes groeiplaats bezocht had. We besloten met het hele gezelschap naar de plek te rijden en te kijken naar eventueel meer planten. Zie voor details onder Orchideeenforum voor leden: Ierse schroeforchis.

Op zondag 3 aug togen we in iets gewijzigde samenstelling naar de Urkhovense Zeggen. Het gebied is een verademing wat de plantengroei betreft. Allerlei bijzonderheden kwamen ons onder ogen: Ronde zonnedauw, Moeraskartelblad, Heidekartelblad, Gagel, Blauwe knoop, Spaanse ruiter, Wateraardbei, Wilde bertram, Tormentil, Gevlekte orchis en Welriekende nachtorchis (in zaad), het prachtig blauw van de Klokjesgentiaan en de interessante Sikkelsprinkhaan en de Tijgerspin. Een impressie gaat hierbij.
De middag bezochten we het gebied bij de Zinkfabriek in Budel. De tocht onder heel prettige begeleiding van Wil Beeren bleek om het zacht uit te drukken “nogal zwaar”. Over en door een eindeloos veld van Pijpestrootjepollen met delen die aardig onder water stonden. We besloten terug te keren en op een andere plek het gebied in te gaan. Daar was de situatie niet heel veel beter, maar toch konden we daar een aantal mooie plekjes zien met bijzondere planten als Galigaan, Gagel, Kleine zonnedauw, Witte snavelbies en zelfs een enkele Klokjesgentiaan. Al bij al toch niet het soort terrein waar we Zomerschroef kunnen verwachten. Daartoe zal eerst een uitgebreide renovatie van de moerassen moeten plaatsvinden: verwijdering van een groot deel van de pijpestrootjepollen waardoor ruimte ontstaat voor een verfijndere vegetatie.
Een conclusie mag wel getrokken worden: de bezochte gebieden zijn voorlopig niet geschikt voor de Zomerschroef. Een mogelijke uitzondering is het gebied van de Urkhovense Zeggen en een gebied van Kampina (Banisveld) dat we nu niet bezocht hebben.

Deelnemers hartelijk dank voor jullie positieve instelling ondanks de ontberingen in het veld.

Vriendelijke groet
Jos
Urkhovense Zeggen
Urkhovense Zeggen
DSC02039-kl.jpg (172.33 KiB) 5346 keer bekeken
Urkhovense Zeggen
Urkhovense Zeggen
DSC02045-kl.jpg (118.25 KiB) 5346 keer bekeken
Urkhovense Zeggen, Sikkelsprinkhaan
Urkhovense Zeggen, Sikkelsprinkhaan
DSC02047-kl.jpg (67.79 KiB) 5346 keer bekeken
Nyrstar/ARK terrein, Gagel
Nyrstar/ARK terrein, Gagel
DSC02052-kl.jpg (148.72 KiB) 5346 keer bekeken
Nyrstar terrein
Nyrstar terrein
DSC02053-kl.jpg (214.07 KiB) 5346 keer bekeken
Plaats reactie