camera

Voor alle vragen en berichten over inheemse en Europese orchideeën.

Moderator: Michiel Janssen

Plaats reactie
Menko
Berichten: 120
Lid geworden op: ma jun 11, 2007 10:43 pm
Locatie: Drachten
Contacteer:

camera

Bericht door Menko »

Mensen,

Ik ga volgende week een nieuwe camera kopen.
Ik zit te denken aan:
Canon EOS 1000 D + 50 mm MACRO
Nikon D90 + 50 mm MACRO
Nikon D5000 + 50 mm Macro
of misschien zelfs een SONY

Het wordt iig een digitale spiegelreflexcamera camera. Wat is jullie ervaring met 50 mm MACRO? Ik zit aan minimaal 2.6 lichtsterkte te denken. Daar ik nog niet heel veel ervaring heb zijn kritische reflecties gewenst :P
Gebruikersavatar
Henk de Groot
Berichten: 189
Lid geworden op: ma mar 15, 2010 9:51 pm

Re: camera

Bericht door Henk de Groot »

Beste Menko,

qua kwaliteit zullen de merken Canon en Nikon elkaar niet veel ontlopen. Dat is meer een kwestie van wat je gewend bent en bedieningsgemak.

Ik fotografeer zelf met Nikon dus kan je over de combinatie Caonon en macro niet veel vertellen.

Wat Nikon betreft fotografeer ik met veel genoegen met de 105 macro van Nikon zelf. Nikon heeft ook een kwalitatief goede 60 mm macro lens. Die is in staat om 1:1 te fotograferen. Met de 105 heb je een kleinere beeldhoek wat je onderwerp er fraai uit laat springen. Om je onderwerp helemaal scherp te krijgen heb je een groot diafragma getal nodig en dus een hoop licht. Een statief geeft daarbij uiteraard meer mogelijkheden maar moet wel de mogelijkheid bieden om laag bij de grond te fotograferen.

Voor wat betreft de camera is de D5000 meer gericht op de markt van mensen die van twee walletjes willen eten. Fotograferen maar ook wat kunnen filmen. Is op zich een mooi apparaat maar boet in op beide vlakken. Net minder qua fotograferen en net minder qua filmen. Voor het fotograferen van orchideeën zou ik dan voor de D90 kiezen.

Maar naast kwaliteit en budget is het dus ook ene kwestie van smaak.

succes met het maken van je keuze en ik neem aan dat je je resultaten en ervaringen deelt op het forum.

Henk
Gebruikersavatar
Mark
Berichten: 606
Lid geworden op: ma mar 10, 2008 1:44 pm
Locatie: Margraten

Re: camera

Bericht door Mark »

Hoi Menko,

ik heb dan weer wel de combinatie Canon - 50 mm macrolens.

Mijn Canon 450D is niet veel anders dan de 1000D die jij voorstelt. Er zullen, zoals Henk al aangeeft, weinig verschillen te vinden zijn tussen Canon en Nikon. Een verschil waar ik tegenaan gelopen ben, is dat mijn Canon geen kortere sluitertijd dan 1/200 kan, indien er gebruik gemaakt wordt van een flitser (in mijn geval ringflitser). Nikon stelt je in staat je sluitertijd te verkorten tot 1/500 sec.
Door de ingebouwde ruisreductie is de camera echter wel in staat om bij hogere ISO-waardes (>200) foto's te maken zonder de beruchte witte pixels.

Ik combineer deze camera bijna altijd met een 50 mm macrolens van Sigma. Deze lens is in staat 1:1 afbeeldingen te creëren van het voorwerp, bij een lichtwaarde van 2,8 of hoger.
Voor flora-fotografie (waaronder orchideeën dus) is de lens ideaal. Echter voor biotoop- of faunafotografie is de lens wat onhandig. Vooral insecten dienen te kort benaderd te worden, wat ze vaak niet toelaten. Zelf zou ik liever een 105 mm macrolens willen hebben, maar de aanschafkosten daarvan zijn voor mij niet evenredig met de fotografeerkwaliteit en -gemak.

Tip: op dslr.nl worden veel camera's en lenzen getest. Hier kan je je eigen voors en tegens met elkaar vergelijken.

gr. Mark
Gebruikersavatar
Henk de Groot
Berichten: 189
Lid geworden op: ma mar 15, 2010 9:51 pm

Re: camera

Bericht door Henk de Groot »

Beste Menko,

nog een andere website om camera's en toebehoren "objectief" met elkaar te vergelijken: http://www.letsgodigital.org/nl/index.html

Henk
Gebruikersavatar
M.H. Schot
Berichten: 287
Lid geworden op: zo jan 21, 2007 9:33 pm
Contacteer:

Re: camera

Bericht door M.H. Schot »

Menko,

Eerst twee standaard opmerkingen, maar die zijn wel belangrijk:
1. Canon of Nikon, het is allebei goed spul. Elk hebben eigen plussen en minnen, maar met beide is goed resultaat te halen.
2. Kijk eerst naar je budget. En daarbinnen: ga voor glas! Ik bedoel, een investering in een goede lens is veel belangrijker dan de camera.

Na deze algemeenheden zal ik je verder alleen vermoeien met mijn persoonlijke ervargingen.

Lens:
- 2x een Sigma 50 mm gehad (1:1). Goede lens met een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.
- Echter, recentelijk ben ik voor "glas" gegaan met een Canon 100 mm macro met L-glas (ook 1:1). Drie keer duurder; twee keer beter.
- Vooraf was ik sceptisch over 100 mm en het is idd lastig voor biotopen en habitat opnamen op stijle stukken, maar het geeft je meer bewegingsvrijheid en is ook ideaal voor insecten en evt. flitsen
Voor een vergelijk van Sigma 50 mm (houd de muis naast de plaat) en Canon 100 mm (je muis op de plaat):
http://www.the-digital-picture.com/Revi ... &APIComp=0

Camera:
tegelijkertijd heb ik een EOS 550D gekocht. Begrijp me goed, een prima camera, maar toch zou ik hier eerder op bezuinigen dan op de lens.
Voordelen:
- 18 Mpix; Grootste voordeel hiervan is dat je niet per se met je neus op de plant moet zitten, maar achteraf nog prima een stuk kunt inzoomen.
- ISO 800 werkt nog goed, evt. kan zelfs 1600 gekozen worden. Kwaliteit begint af te nemen en daarboven (tot 12.8009 is er te veel "korrel"
- Flitsen met 1/200 is goed. Hoeft voor mij geen 1/500 te zijn. De flits kan zonodig afgeknepen worden.
- Battery life is erg goed, zelfs met flits
Nadelen:
- het aantal pixels. Grote (en snelle en dure) memory cards nodig, veel computer power nodig en verwerking kost veel tijd. En ik ben er nog niet uit of die meer pixels ook evenveel meer kwaliteit betekenen.
Een Canon 1000, 450 of 40 zijn m.i. goed genoeg!!!

Voorbeelden oude set (Canon 350D met Sigma 50mm): http://israeliorchids.phanfare.com/
Voorbeelden nieuwe set (Canon 550D met Canon 100mm): http://home.xmsnet.nl/rienschot/europea ... index.html
Je ziet dat er met beide sets goede en minder goede resultaten te behalen zijn, maar overall is de scherpte en het contrast beter van de nieuwe set en ik kan je vertellen dat dit niet door de camera komt.Mijn favoriete shops:
- http://www.cameranu.nl/
- http://www.kamera-express.nl/
- http://www.fotokonijnenberg.nl/

Ik weet't, dit is een subjectief review, maar wellicht kun je er iet mee.
VrGr,
Rien Schot
WEO.vindplaatsarchief@xmsnet.nl
Menko
Berichten: 120
Lid geworden op: ma jun 11, 2007 10:43 pm
Locatie: Drachten
Contacteer:

Re: camera

Bericht door Menko »

Tot nu toe bedankt voor alle antwoorden! Ga vooral zo door. Dan kan ik volgende week een goede keuze maken.
Gebruikersavatar
eric hartgers
Berichten: 373
Lid geworden op: wo dec 31, 2008 5:36 pm

Re: camera

Bericht door eric hartgers »

Dag Menko,

Al enkele jaren fotografeer ik met een Nikon camera. Kwalitatief een erg goed merk (net als Canon overigens) en naar alle tevredenheid. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.
Ik ben gestart met een D70s (voorloper van de D80/D90) en sinds 1,5 jaar overgestapt op een D300. Mijn favoriete lens is mijn macrolens 105mm VR f/2.8. Hiermee maak ik veel foto's van libellen en ook orchideeën en andere planten zijn er erg mooi mee te fotograferen. Het voordeel van deze lens vind ik dat hiermee bij weinig licht toch nog goede foto's te maken zijn en vooral insecten vanaf een iets grotere afstand goed in beeld te krijgen zijn.

Een nadeel is dat met 105mm soms een grotere afstand genomen moet worden om bijvoorbeeld de hele plant erop te krijgen. Een alternatief is een andere (zoom)lens te kiezen, echter is het vaak bij veel wind een heel gedoe te voorkomen dat er zand of stof in de camera komt bij het verwisselen van de lens.

Voor de grotere afstanden is een 200mm of 300mm telelens aan te raden. Mocht je in de toekomst een dergelijke lens erbij willen aanschaffen, dan zou het mijn voorkeur hebben een objectief met een vast brandpunt te kiezen in plaats van een telezoomlens van bijv. 70-300mm. Deze had ik eerst maar ben er voor de grotere brandpuntafstanden (>105mm) gauw van terug gekomen.

Ik zou niet bezuinigen op een goed objectief, ook ik adviseer te gaan voor glas! Een goede lens betaald zich direct uit in kwalitatief goede foto's, het kost wat meer maar het resultaat is er vaak wel naar.

Succes met het maken van een goede keuze!
Met vriendelijke groet,

Eric Hartgers
Menko
Berichten: 120
Lid geworden op: ma jun 11, 2007 10:43 pm
Locatie: Drachten
Contacteer:

Re: camera

Bericht door Menko »

Denk zelf nu voor de canon 1000D te gaan met Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM http://www.camerasuper.nl/canon-100mm-macro-p-1709.html

Of Canon EF S 60mm f2.8 Macro USM
http://www.camerasuper.nl/canon-60mm-macro-p-1707.html

Heb ik hier met glas te maken?
Gebruikersavatar
M.H. Schot
Berichten: 287
Lid geworden op: zo jan 21, 2007 9:33 pm
Contacteer:

Re: camera

Bericht door M.H. Schot »

Menko,

Als je voor de Canon 1000 gaat zijn de volgende vier lenzen een optie. Daarbij heb ik die gesorteerd op volgorde van "glas".
Duidelijk blijkt dat beter glas direkt meer geld betekent. Of dit je het geld waard is kun je in de review zien. Ik heb links toegevoegd die elk objectief vergelijkt met het voorgaande.
M.i. wordt je keuze dus grotendeels bepaald door hoeveel geld je er voor over hebt. Het lijkt zooo simpel, maar de uitdaging is om hart en hoofd op één lijn te krijgen ;)


Sigma 50mm 1:2.8 EX DG Macro
prijs: € 260 (Foto Konijnenberg, CameraNu)

Canon 60mm 1:2.8 USM Macro (EF-S mount)
prijs: € 350 (Kamera-Express, CameraNu)
http://www.the-digital-picture.com/Revi ... nsComp=335
Opmerking: voor zover mij bekend zijn het allemaal 1:1 lenzen, maar ik weet dat niet zeker van de Canon 60mm. Verder heeft deze een EF-S mount, wat betekent dat je niet kunt upgraden naar een full-frame camera als b.v. de Canon 7D.

Canon 100mm 1:2.8 USM Macro
http://www.the-digital-picture.com/Revi ... 0&Lens=335
prijs: € 430 (CameraNu)

Canon 100mm 1:2.8L IS USM Macro
http://www.the-digital-picture.com/Revi ... nsComp=674
prijs: € 750 (Kamera-Express)

Succes met je keuze, Rien
Menko
Berichten: 120
Lid geworden op: ma jun 11, 2007 10:43 pm
Locatie: Drachten
Contacteer:

Re: camera

Bericht door Menko »

Rien,

Dan wordt het deze denk ik:
Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

Die van jou, de Canon EF 100mm f/2.8 L IS Macro USM is in de center een stuk scherper. Verder valt mij op dat het qua kwaliteit niet eens zo heel erg veel verschilt. ik zal volgende week de knoop doorhakken..
Pff, lastig hoor..

heb overigens via via een (oude) Canon. 1.8 50 mm voor 40 euro. Misschien leuk voor erbij?

Hartstikke bedankt allemaal.
Gebruikersavatar
eric hartgers
Berichten: 373
Lid geworden op: wo dec 31, 2008 5:36 pm

Re: camera

Bericht door eric hartgers »

50mm f/1.8 is altijd gemakkelijk om erbij te hebben.
Ik heb er ook een, gebruik deze niet veel maar heel af en toe komt het goed uit i.v.m. f/1.8
Met vriendelijke groet,

Eric Hartgers
Plaats reactie