Pagina 1 van 1

Ophrys apifera var trollii

Geplaatst: za jun 13, 2009 6:17 pm
door henk@mollymawk.nl
Vandaag heb ik op een bekende groeiplaats op de Maasvlakte tientallen Bijenorchissen aangetroffen. Een schitterend gezicht, zeker toen ik daaronder ook de variëteit trollii aantrof. Deze trof ik aan zowel op een bloemstengel samen met normaal gevormde bloemen als op een bloemstengel met alleen bloemen van de variëteit.
In de veldgids Nederlandse Orchideeën van Kreutz las ik dat die gemeenschappelijke bloemstengel in de Eifel en Frankrijk is vastgesteld. Maar ik neem aan dat sinds het verschijnen van die veldgids in 2005 er ook in Nederland gemeenschappelijk bloemstengels zijn aangetroffen?

mvg

Henk

Re: Ophrys apifera var trollii

Geplaatst: za jun 13, 2009 7:00 pm
door Mark
Hallo Henk,

altijd mooi om ook andere variëteiten tegen te komen dan alleen de nominaatvorm.
Bij de eerste twee foto's heb je ook zeker gelijk.
Bij de laatste twee foto's gaat het echter niet om variëteit trollii, maar om bloemen die nog verder open moeten gaan. Bij veel ophrys soorten moet de bloem, net nadat deze zich opent, nog 'bollen' (ik heb geen idee wat de echte term hiervoor is, maar 'bollen' lijkt me het meest duidelijk). Hierdoor klapt de lip naar achter en krijgt de bloem zijn normale vorm.

met vriendelijke groet, Mark Engels

Re: Ophrys apifera var trollii

Geplaatst: za jun 13, 2009 8:33 pm
door henk@mollymawk.nl
Beste Mark,

dank voor de reactie. Voor mij bewijst het forum zijn waarde wederom. Mogelijk is bolling niet formeel juist, maar ik snap wel meteen wat je bedoelt. Ik ben inderdaad misleid door de puntige vorm van de lip maar dat zal na het uitstrekken resulteren in een gelijke vorm en tekening.

met dank

Henk

Re: Ophrys apifera var trollii

Geplaatst: za jun 13, 2009 10:55 pm
door Bert
Vandaag hadden we met het IVN Gulp & Geul ons jaarlijkse orchideeënuitstapje naar de Eifel. Aldaar ook twee exemplaren van de var. trollii gevonden.

Met vriendelijke groeten, Bert.

Re: Ophrys apifera var trollii

Geplaatst: zo jun 14, 2009 12:09 pm
door Walter
Kunnen we deze variëteit niet beter "drol-li noemen ? :-)