Pagina 1 van 1

Nog meer E. helleborine bestuiving

Geplaatst: di jul 29, 2008 12:09 pm
door Dirk
Ik heb nog meer foto's van de bestuiving van Epipactis helleborine, maar ik plaats ze maar even hier, omdat er op de bestuivingspagina al zoveel staan.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ik heb er ook nog wat filmpjes van gemaakt, daarvoor verwijs ik julile door naar mijn website, ik krijg ze alleen niet mooi horizontaal, daarvoor mis ik de juiste tools op mijn computer.
http://s63.photobucket.com/albums/h123/ ... therlands/

Dirk

p.s. is er nog iemand bezig met de determinatie van deze bestuivers, ik ben erg benieuwd. Ik heb mijn foto's doorgestuurd naar een bevriende entomoloog, maar of die er tijd voor heft om ze te determineren weet ik niet...

Re: Nog meer E. helleborine bestuiving

Geplaatst: wo aug 20, 2008 12:24 am
door dwkdb
Beste naamgenoot,

Een beetje laat reageer ik op je bijdrage over wespen. Een goede determinatie is eigenlijk alleen mogelijk als je de wesp vangt. Een foto of zelfs fotoserie is meestal niet duidelijk genoeg. Ik heb veel gehad (de laatste tijd is het mij niet meer gelukt wespen op Epipactis te betrappen) aan het boekje HENSEN, R. (1985): De Plooivleugelwespen. Jeugdbondsuitgeverij. Wellicht is het antiquarisch nog te krijgen. De auteur was zo vriendelijk om mijn eerste determinaties te controleren en die klopten dankzij de goede beschrijvingen en tekeningen. Op Epipactis heb ik vrijwel alleen mannetjes en geen werksters gevonden. Of dat toeval is, weet ik niet. Elders zijn ook werksters aangetroffen. Voor de determinatie heb je een binoculair nodig of een microscoop met geringe vergroting (20-40x).
Zie voor soorten en foto's ook mijn site http://kdb.fol.nl/orch-onderz/index.html

Groeten,

Dirk

Re: Nog meer E. helleborine bestuiving

Geplaatst: di aug 26, 2008 8:36 am
door Dirk
Bedankt voor je antwoord.
Ik heb de foto's inmiddels voorgelegd bij bevriende entomologen maar die komen er ook niet uit op basis van de foto's alleen. dus ik was eigenlijk al een beetje tot dezelfde conclusie gekomen als wat jij me antwoordt. Jammer maar helaas.
Groetjes,
Dirk