Vandalisme?

Voor alle vragen en berichten over inheemse en Europese orchideeën.

Moderator: Michiel Janssen

Plaats reactie
mlaceur
Berichten: 46
Lid geworden op: za jun 17, 2017 9:36 pm

Vandalisme?

Bericht door mlaceur »

Op 9 februari nam ik een foto in de Barranc del Quisi van een Ophrys speculum, die al jaren naast het pad staat en zeer vroeg bloeit.
IMG_7427.JPG
IMG_7427.JPG (98.88 KiB) 1202 keer bekeken

Vandaag 28 februari zien we dit op diezelfde plaats:
IMG_7818.JPG
IMG_7818.JPG (140.48 KiB) 1202 keer bekeken

Ook een reuzenbarlia die onder een struik staat (Weet je nog Gerrit?) is uitgestoken.

Gisteren wandelden we op Les Planisses in Marnes (Pinos) om de Orchis olbiensis te bewonderen. We hebben geen enkele gevonden: de grond was systematisch omgewoeld. Het is de vraag of ze welbewust uitgestoken zijn, of dat er een of ander dier (wilde zwijnen?) op fourageren. Jammer.

Marc Laceur
Jan Essink
Berichten: 958
Lid geworden op: wo nov 05, 2008 9:40 pm
Locatie: Elp

Re: Vandalisme?

Bericht door Jan Essink »

Wild zwijn ploegt alles om dus dat is het niet, Ik denk eerder dat de planten uitgestoken zijn om de knollen. Dat wordt vaak gedaan m.n. in Turkije waar de knollen gebruikt worden voor de bereiding van ijs. Alleen je hebt tussen de 1000 en 2000 knolletjes nodig voor een kilo.


groet,
Jan
janus
Berichten: 32
Lid geworden op: wo mar 23, 2016 11:24 pm

Re: Vandalisme?

Bericht door janus »

Dat omwoelen kan natuurlijk door de wilde zwijnen zijn gebeurd, het uitsteken daarin tegen :evil:

Is het overigens nog niet wat vroeg voor de orchideeën?
Ik heb er hier nog niet veel gezien, alleen vrijdag in Teulada een reuzen orchidee.


Edit ik zag je route op Wikiloc van vandaag, ik moet dus beter opletten :D
Gerrit
Berichten: 497
Lid geworden op: za sep 19, 2015 6:24 pm

Re: Vandalisme?

Bericht door Gerrit »

mlaceur schreef: zo feb 28, 2021 4:38 pm Op 9 februari nam ik een foto in de Barranc del Quisi van een Ophrys speculum, die al jaren naast het pad staat en zeer vroeg bloeit.Ook een reuzenbarlia die onder een struik staat (Weet je nog Gerrit?) is uitgestoken.


Marc Laceur
Hallo Marc,

Dit is duidelijk een uitgegraven plant. Is het de plant die zo opzichtig midden op het pad staat? Ja dan vraag je erom. Nee, alle gekheid op een stokje. Waardeloos is dat. In alle jaren dat ik in Calpe kom in de winter (behalve deze dan) heb ik nooit iets gezien van menselijk vandalisme. Ja van dierlijk vandalisme, maar dat kun je ze niet aanrekenen. Institutioneel vandalisme door de mens, ja dat is aan de orde van de dag. Nieuwe bouwterreinen overal in de natuur, illegale stortplaatsen, etc.
Ik troost me maar met de gedachte, dat er zo immens veel natuur is in Spanje dat een enkele uitgegraven speculum pech heeft gehad. Er zijn er zoveel duizenden.

Veel succes nog met de orchideeën jacht en post svp de resultaten

Groeten, Gerrit
Gerrit Eijkelenboom.
Gerrit
Berichten: 497
Lid geworden op: za sep 19, 2015 6:24 pm

Re: Vandalisme?

Bericht door Gerrit »

Ik denk overigens dat Orchis olbiensis nog niet bloeit. Ga ook eens kijken op de flanken van de Bernia. Daar staan er veel. Als je wilt weten waar precies, stuur me een e-mail.

Gerrit
Gerrit Eijkelenboom.
Gebruikersavatar
Michiel Janssen
Site Admin
Berichten: 966
Lid geworden op: di aug 23, 2011 10:49 pm
Locatie: Zevenhuizen
Contacteer:

Re: Vandalisme?

Bericht door Michiel Janssen »

Voor ons doet het natuurlijk pijn om te zien dat onze geliefde orchideeën worden uitgestoken maar wanneer het om hele algemene soorten gaat, is er eigenlijk weinig aan de hand. Behalve wanneer planten worden uitgegraven in natuurgebieden natuurlijk. Ik weet niet precies hoe het zit met de bescherming van orchideeën in Spanje. Ik vond een koninklijk besluit uit 2011 waarin staat dat Cypripedium calceolus, Barlia metlesicsianum, Orchis provincialis en Spiranthes aestivalis een speciale beschermde status hebben omdat het bedreidge soorten zijn (de eerste twee zijn met uitsterven bedreigd omdat ze nog maar op enkele plaatsen voorkomen wat die soorten natuurlijk bijzonder kwetsbaar maakt ook al staan er van het vrouwenschoentje nog altijd enkele duizenden planten.
Plaats reactie