Pagina 1 van 1

derde groeiplaats Honingorchis in Nederland

Geplaatst: wo jul 29, 2020 11:53 pm
door Jos Lammers
Vandaag liet PWN-boswachter Ruud Prins mij zijn vondst van gisteravond (28 juli) zien van twee vrijwel uitgebloeide planten en een rozetje van de Honingorchis (Herminium monorchis) in het Kraansvlak (Kennemerduinen). Een nieuwe groeiplaats van deze zeer zeldzame orchidee in Nederland! De groeiplaats ligt op zo'n 7 km afstand van de grote groeiplaats van het Kennemerstrand. Voorlopig is dit de derde moderne groeiplaats van deze orchidee in Nederland (afgezien van geruchten dat de honingorchis ook weer op Schiermonnikoog zou zijn gevonden). Deze nieuwe vondst vond ik absoluut het vermelden waard op dit Forum.
Jos
DSC03166-kl.jpg
DSC03166-kl.jpg (266.24 KiB) 590 keer bekeken

Re: derde groeiplaats Honingorchis in Nederland

Geplaatst: do jul 30, 2020 2:44 am
door Frank Verhart
Een leuke mooie nieuwe vondst!

Re: derde groeiplaats Honingorchis in Nederland

Geplaatst: vr jul 31, 2020 5:40 pm
door Hans Dekker
Fantastisch! Hopelijk gaat het net zo goed als op het K-strand. Overigens is het woord vermeend niet correct. In 2018 zijn weer planten gezien en gefotografeerd. Karel heeft ze b.v . gezien. In 2019 bleven ze weg. Is kenmerkend voor de soort op Schier. Van 2020 is nog niets bekend. Met de beheerder had ik de afspraak om in juli te zoeken, maar ik kreeg flink de griep, geen Corona... Dus viel het in het water. Misschien hoor ik later meer.

Hartelijke groeten,

Hans

Re: derde groeiplaats Honingorchis in Nederland

Geplaatst: vr jul 31, 2020 11:57 pm
door Jos Lammers
Ik had al zo iets begrepen van Schiermonnikoog. Maar ook op het K-strand verschijnt herminium op de ene plaats om op een andere plek weer te verdwijnen. We moeten dit langere termijn effect eens nader bekijken.

Groet, Jos