Pagina 1 van 1

dactylorhiza's in Steiermark, mooi maar lastig

Geplaatst: ma jul 13, 2020 2:36 pm
door Leo Broek
Beste leden,

Van ophryssen kwam het niet dit jaar. Geen ramp, er is nog zoveel ander moois ! Bijvoorbeeld de dactylorhiza's, eerlijk gezegd heb ik daar nooit de tijd voor genomen om er wat nauwkeuriger naar te kijken. Dit jaar dus wel en...met veel plezier, maar ook met veel onwetendheid mijnerzijds. Midden/eind juni, inderdaad meteen na 15 juni zijn we naar Oostenrijk getogen om daar eens te kijken. Voor mij een relatief onbekend land, maar wel met het prachtige boek van Norbert Griebl bij de hand. Maar toch, de dactylorhiza's laten zich, althans voor mij, niet zomaar determineren. Wie weet kunnen jullie me met de bijgevoegde foto's enig houvast bieden. We waren in Steiermark, grotendeels niet de echte kalkalpen maar toch met veel moois. In een omgeving met veel dactylorhiza fuchsii alsmede maculata en verder rijkelijk gymnadenia conopsea trof ik één nogal afwijkende plant aan: zowel stengel, bloeiaar als bloemen (relatief lange en dunne sporen). Met Griebl bij de hand kwam ik tot 2 mogelijkheden: dactylorhiza fuchsii subsp. psychrofila of dactylorhiza fuchsii x gymnadenio conopsea (×dactylodenia st-quintinii). Deze hybride is volgens de literatuur daar goed mogelijk. Ik weet het niet. De laatste foto betreft een kluitje van 4 dactylorhiza's, die verder geïsoleerd stonden tussen de andere bekende dactylorhiza. In dit gebied, onder Judenburg, bij de meertjes is bekend dat er dactylorhiza fuchsii subsp. islandica staat. Maar ook hierbij: ik ben geen dactylorhiza specialist. Al met al toch nog even lekker orchideeën gespot !

groet, Leo

Re: dactylorhiza's in Steiermark, mooi maar lastig

Geplaatst: ma jul 13, 2020 2:43 pm
door Leo Broek
Tja, ik krijg http-foutmeldingen, dus helaas even geen foto's, verkleining tot <500 kB geven werkt ook niet. Dus ik weet het even niet.

Re: dactylorhiza's in Steiermark, mooi maar lastig

Geplaatst: ma jul 13, 2020 7:23 pm
door Leo Broek
dactfuch x gymncono of dactfuch s. psychrofila_1.jpg
dactfuch x gymncono of dactfuch s. psychrofila_1.jpg (215.21 KiB) 822 keer bekeken
dactfuch x gymncono of dactfuch s. psychrofila_2.jpg
dactfuch x gymncono of dactfuch s. psychrofila_2.jpg (315.3 KiB) 822 keer bekeken
dactfuch x gymncono of dactfuch s. psychrofila_3.jpg
dactfuch x gymncono of dactfuch s. psychrofila_3.jpg (176.97 KiB) 822 keer bekeken
dactfuch s islandica.jpg
dactfuch s islandica.jpg (194.84 KiB) 822 keer bekeken
Gewoon blijven verkleinen, dan lukt het.

Re: dactylorhiza's in Steiermark, mooi maar lastig

Geplaatst: ma jul 13, 2020 9:23 pm
door Michiel Janssen
Hoi Leo,

Bij het verkleinen gaat het niet alleen om het aantal pixels maar ook om de bestandsgrootte. Misschien was dat het probleem.

Groeten,

Michiel