Pagina 1 van 1

ID gevraagd

Geplaatst: wo mei 06, 2020 8:05 pm
door Gerrit
Op 12 maart, op de terugreis uit Spanje, reden we over de snelweg van de Languedoc. In de bermen van deze snelweg zagen we immense velden met bloemen, waaronder duidelijk de grote barlia's. Op de enorme rustplaats Air de Tavel, dicht bij Avignon zijn we de lussen afgereden en de onderstaande foto's gemaakt van een ophrys, waarvan ik dacht dat het Ophrys sphegodes was. Thuis gekomen, in de boeken gezocht en de twijfel sloeg toe. Is dit misschien Ophrys araneola of Ophrys arachnitiformis?

Wie kan mij helpen aan de juiste naam? Ik wilde nog 3 foto's plaatsen, maar de forummachine weigert ze.

Gerrit

Re: ID gevraagd

Geplaatst: wo mei 06, 2020 10:03 pm
door djasse
Mij doet het wat denken aan de Ophrys provincialis....maar nog nooit in levende lijve gezien. Vanuit mijn 'fotografisch geheugen' door vele 'boekskes' te lezen...

Re: ID gevraagd

Geplaatst: do mei 07, 2020 9:30 am
door Gerrit
Bedankt voor het antwoord. Ik vind Ophrys provincialis veel kenmerken hebben van mijn gevonden planten. Wat jammer dat ik er niet meer kan plaatsen. De forum machine weigert pertinent om mij van dienst te zijn. Zo wordt determinatie wel erg lastig. Want waarom 1 wel opladen en 3 andere niet.

Wat Ophrys provincialis betreft: Er zijn wat bedenkingen. Eerst de bloeitijd. 12 maart, gelijk met de Barlia en wilde narcissen en irissen. Volgens Tom en Garry in "Orchids of Britain and Europe", Zie http://www.orchidsofbritainandeurope.co ... ialis.html met veel prachtige foto's, bloeit deze in mei.
De tekening op de lip beslaat de hele lip, terwijl bij mij het maar een klein schildje is. Ook moeten de wanden van de stempelholte helder wit zijn en dat is ook niet te zien.

Re: ID gevraagd

Geplaatst: do mei 07, 2020 10:06 am
door janus
Normaal kun je 10 bijlages per bericht plaatsen, kun je misschien de foutmelding geven die je krijgt?

Re: ID gevraagd

Geplaatst: do mei 07, 2020 4:34 pm
door Gerrit
Het lukte nu nog 2 foto’s op te laden via mijn I-pad

Te zien is een tweede andere orchidee met op de lip een tekening in de vorm van een H. Tevens heeft deze een brede gele submarginale band met veel haar.

Yes, het is gelukt. De eerste foto hoort bij de derde en de tweed hoort bij die ik eerder postte.

Re: ID gevraagd

Geplaatst: do mei 07, 2020 6:26 pm
door Michiel Janssen
Ik ben in 2017 begin maart in Zuid-Frankrijk en Noordoost-Spanje geweest. De soort die je hebt gefotografeerd is volgens mij Ophrys arachnitiformis die ik toen ook veel tegenkwam. De liptekening is variabel, van een normale tot langgerekte H tot een schildje. Een geelgroene rand komt ook voor. Lip is donker en stempelholte ook. De lange petalen zijn een kenmerk.

Re: ID gevraagd

Geplaatst: vr mei 08, 2020 11:57 am
door Gerrit
Ik zie inderdaad veel overeenkomsten tussen beide planten, die van jou en van mij. Ophrys arachnitiformis is een vorm van de spinnen orchis en is een zelfstandig taxon. Beide soorten zijn zeer vroeg bloeiend, daarom moet Ophrys araneola afvallen.
Maar Michiel, waarom zou het niet Ophrys sphegodes kunnen zijn? Zelf zie ik moeilijk een duidelijk verschil, behalve dan het rozet. Sphegodes heeft zilverachtige rozetten net zoals de bijenorchis (zo te zien op foto’s van het internet) en de plant op een van mijn foto’s heeft een donker groene rozet zonder die zilveren glans.

Re: ID gevraagd

Geplaatst: ma mei 11, 2020 9:13 pm
door Michiel Janssen
Ik ken O. sphegodes alleen uit de noordelijke helft van Spanje en heb 'm één keer gezien in Midden-Frankrijk. In Spanje was dat tijdens vakanties in mei maar in Catalonië bloeit de soort ook al in april. O. sphegodes heeft een basaalveld dat lichtbruiner is dan de lip en groene pseudo-ogen (bij de juiste lichtinval).

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Re: ID gevraagd

Geplaatst: di mei 12, 2020 10:30 am
door Gerrit
Bedankt voor de heldere uiteenzetting van de belangrijkste kenmerken: lichtere kleur van het basaal veld en de groene pseudo-ogen. In het nieuwe boek van Kreutz, Orchideeën van de Benelux wordt de plant besproken, waarbij de schrijver bovengenoemde kenmerken niet vermeldt, maar die wel zichtbaar zijn op de vele foto's.
Ophrys sphegodes, de nominaatvorm van talloze ondersoorten, die zelf tamelijk onbekend is, dwz. ik heb mijn foto's doorgenomen en kwam tot de conclusie dat ik hem nog nooit gevonden, dus gezien heb.
De foto van Michiel toont ook nog eens een prachtig exemplaar met brede gele rand

Gerrit

Re: ID gevraagd

Geplaatst: di mei 12, 2020 12:47 pm
door Michiel Janssen
Ik heb er nog twee foto's bij gezet. In Spanje waar ik graag kom, is het nog allemaal wel redelijk te behappen met Ophrys-soorten, afgezien van de O. fusca-achtigen.