Pagina 1 van 1

Sardinië_ophrys normanii

Geplaatst: di feb 25, 2020 3:07 pm
door Leo Broek
Deze ophrys trof ik in Sardinië aan. In eerste instantie dacht ik aan oprhys chestermanii, verder kijkend neig ik meer richting ophrys normanii om diverse redenen:
- de sepalen zijn duidelijk eivormig i.p.v. toegespitst
- de petalen zijn breder en minder puntig, eerder cilindrisch
- het donkere centrale deel van de liptekening steekt duidelijk af t.o.v. de geel/oranje rand
De plant stond solitair, eromheen ophrys corsica, ophrys incubacea en ophrys tenthredenifera. Van de laatstegenoemde soort zie ik behalve de kleur niets terug in de 'chestermanii/normanii', het lijkt me dus geen hybide. Geen spoor van 'puber/adolescentenbaardstoppels' op de lip. Enfin, het was een mooie plant.

Re: Sardinië_ophrys normanii

Geplaatst: di feb 25, 2020 8:58 pm
door Gerrit
.

Re: Sardinië_ophrys normanii

Geplaatst: wo feb 26, 2020 12:51 pm
door Leo Broek
Bedankt voor je reactie. In Italië gebruik ik de 'Orchidee d'Italia' gids van zustervereniging GIROS. Uiteraard rust er op deze gids auteursrecht, waardoor ik je geen foto van de daarin afgebeelde ophrys normanii kan laten zien. Die plant lijkt wel heel erg veel op wat ik gezien heb. Als aanvulling voeg ik nu een foto van de totale plant bij (ongeveer 15 cm hoog) en van een plukje ophrys tenthredenifera die op dezelfde vindplaats stond. De lip van tenthredenifera was duidelijk heel anders: teruggeslagen zijlobben en stoppels. Er stonden er in totaal tegen de 100 en ze waren weinig variabel in bloemgrootte, kleur en vorm.