Pagina 1 van 3

Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 6:09 pm
door Gerrit
Het hierna volgende reisverslag is gelijk aan de lezing, die ik gehouden heb in september 2019 op de leden bijeenkomst. Leden van de WEO kunnen vindplaatsgegevens krijgen door mij een e-mail te sturen. (adres verkrijgbaar bij Michiel)

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 6:19 pm
door Gerrit
Wij verbleven op Kefalonia gedurende de laatste week van maart en de eerste van april en maakten een 1-daagse trip naar Ithaka.

De beide eilanden zijn onderdeel van de Ionisch eilanden, gelegen in de Ionische Zee ten westen van het Griekse vasteland.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 6:23 pm
door Gerrit
We verbleven in Lassi, niet ver van de hoofdstad Argostolion, (de pijl op de kaart wijst het aan) en van daaruit kun je makkelijk alle delen van het eiland met de huurauto bereiken. De hoogste berg is Mount Ainos, ruim 1600m.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 6:26 pm
door Gerrit
Deze reportage toont de orchideeën van beide eilanden, die wij gevonden hebben, maar ook andere soorten, die de moeite waard zijn.

Ik begin met de soort, die de naam van het eiland draagt, Ophrys cephalonica
De eerste foto is de vorm, die het dichtst bij de zuivere vorm komt. De dichte randbeharing is kenmerkend. De andere foto's zijn van vormen, waar duidelijk invloed van andere soorten te zien zijn. Maar het zijn wel gewoon Ophrys cephalonica. Behalve de laatste, waar al een overgang te zien is naar Ophrys grammica.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 6:49 pm
door Gerrit
Ophrys grammica onderscheidt zich van Ophrys cephalonica door de duidelijke en geprononceerde zwellingen.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 7:02 pm
door Gerrit
Waar je in het voorjaar overweldigd wordt door de uitbundige bloei van bermbloemen, was het op Kefalonia wat dit betreft teleurstellend. Misschien was het nog te vroeg, want eind maart, maar ik denk dat er een andere reden voor is.
Dit is wat je overal langs de weg ziet. Malcomia chia en in de bergen Euphorbia biglandulosa (syn. Euphorbia rigida) Ik vermoed dat beide toxisch zijn voor grazend vee.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 7:26 pm
door Gerrit
De boosdoeners, geiten, die los lopen en in de avond de warmte van het asfalt zoeken. Er is sprake van ernstige overbegrazing op de beide eilanden. Veelbelovende weitjes zijn bij nadere inspectie leeg. De meeste kans op orchideeën heb je in de bermen van doorgaande wegen en dicht bij menselijke bewoning, want daar worden geiten geweerd.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 7:29 pm
door Gerrit
Ophrys bombyliflora is een bekende en behoeft geen introductie

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 7:35 pm
door Gerrit
Neotinea lactea was op zijn best toen wij er waren, want het is een vroege soort.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 7:41 pm
door Gerrit
Neotinea maculata is een bosbewoner en komt op veel plekken in Europa op vochtige bodem voor.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 7:48 pm
door Gerrit
Vermeulenia papillionacea subsp. aegaea (de naamgeving is van P. Delforge 2016) heeft op Kefalonia stippen en strepen op de lip. De schouders hangen naar beneden en de helm (sepalen en petalen) is donker.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 7:57 pm
door jtendam
Dag Gerrit, weer een prachtige bijdrage! Je doet wat je belooft.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: ma nov 04, 2019 8:02 pm
door Gerrit
Natuurlijk Joop.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: di nov 05, 2019 6:19 pm
door Gerrit
Ophrys ulyssea, naar Odysseus, de koning van Ithaka in de Griekse mythologie. Legeraanvoerder van de Grieken bij het beleg van Troje en de bedenker van de list met het houten paard, waarna hij na 10 jaar van ontberingen en avonturen thuis kwam op Ithaka en zijn vrouw Penelope belaagd zag door minnaars.
Deze zeer kleine Ophrys tenthredinifera is dicht behaard op de lip en heeft een toef haar boven het aanhangsel. De bruin gekleurde orchidee op foto 3 is een normale kleurvariant.

Re: Kefalonia & Ithaka

Geplaatst: di nov 05, 2019 6:39 pm
door Gerrit
3 mooie planten:

Crepis rubra We zien altijd maar de gele crepissen en lopen daaraan voorbij, maar deze is de moeite waard, vind ik.
Anemone coronaria kennen de Kreta-gangers. Daar komen ze in de meest fraaie kleuren voor. Hier alleen deze.
Sparaxis bulbifera groeide in de natuur, geen ontsnapte tuinplant, maar wel een exoot, die inheems is in Zuid-Afrika en genaturaliseerd in Australië en de Azoren en ook hier dus op dat Griekse eiland. Verrassend toch? Het is een bolgewas, de bloem is wit met rood en een gele keel.

Het verslag gaat verder op blz.2