Pagina 1 van 1

Is dit Ophrys apifera var. aurita/

Geplaatst: zo jun 09, 2019 3:15 pm
door Gerrit
Voor zover ik het kan zien heeft een grote groep bijenorchis allemaal dezelfde grote petalen (hoorntjes). In het nieuwe boek van dhr Kreutz wordt dit de var. aurita genoemd. Is dit juist?

Gerrit

Re: Is dit Ophrys apifera var. aurita/

Geplaatst: zo jun 09, 2019 5:45 pm
door BramHeerlen
Bij aurita zijn de petalen groen en naar achtergeklapt ( soms open) maar op je foto's en vooral de laatste ga ik voor Var.badensis.
maar zou de betreffende planten enkele jaren in de gaten houden, apifera wil nog wel eens switchen tussen verschijnings vormen


Hier de petalen van een typische var. aurita in een boomgaard/grasland wat ik beheer 90% zien er zo uit en sommige waar ze wat verder open geklapt zijn.
aueira.JPG
aueira.JPG (396.51 KiB) 1634 keer bekeken

Re: Is dit Ophrys apifera var. aurita/

Geplaatst: zo jun 09, 2019 6:55 pm
door Gerrit
Dank je voor de reactie. Mag ik citeren uit Kreutz: Orchideeën van de Benelux: "Petalen sterk verlengd, smal over de gehele lengte even breed, aan de uiteinden stomp tot afgerond, aan de randen meestal iets omgevouwen en soms lichtroze aangelopen, geel of groen geel, behaard."
Ik zie bij de eerst twee foto's toch veel groen, de laatste inderdaad niet. Ik zal morgen nieuwe foto's maken.

Re: Is dit Ophrys apifera var. aurita/

Geplaatst: zo jun 09, 2019 11:11 pm
door Jos Lammers
De drie foto's van Gerrtit zijn volgens mijn bescheiden mening alle drie van de var.aurita: gekenmerkt door lange petalen ( zie Kreutz: "De Orchideeën van de Benelux" van afgelopen voorjaar). var badensis heeft een erg onregelmatig gevormde lip, een beetje 'gedrochtjes' met veel geel erin.

Re: Is dit Ophrys apifera var. aurita/

Geplaatst: ma jun 10, 2019 12:53 pm
door Gerrit
Na lang zoeken heb ik een beloofde foto van een bijenorchis met groenige petalen gevonden. Alle andere,die ik bekeken heb zien er uit zoals boven, dus met bruinige kleur, soms wat roze en iets van groen. (de populatie is 250 tot 300 ex) Ik heb geen bijenorchissen gevonden met de normale petalen van de nominaat vorm. Ook op een afstand van 300m aan de overkant van de weg vond ik exemplaren met dezelfde kleur petalen en ook net zo groot. Er is dus sprake van een homogene populatie met dezelfde eigenschappen.
Bij jou Bram, in de boomgaard is dus hetzelfde gebeurd. Alleen alle individuen zijn afkomstig van de moederplant met groenige grote petalen.

Re: Is dit Ophrys apifera var. aurita/

Geplaatst: ma jun 10, 2019 2:36 pm
door Gerrit
Jos Lammers schreef:De drie foto's van Gerrtit zijn volgens mijn bescheiden mening alle drie van de var.aurita: gekenmerkt door lange petalen ( zie Kreutz: "De Orchideeën van de Benelux" van afgelopen voorjaar). var badensis heeft een erg onregelmatig gevormde lip, een beetje 'gedrochtjes' met veel geel erin.
Bedankt Jos, dat je er naar hebt willen kijken.

Gerrit