Pagina 1 van 1

Orchideeën van Dalmatië (tentoonstelling in Dubrovnik)

Geplaatst: do mei 02, 2019 9:11 pm
door Frank Verhart
Begin april bezocht ik in het Natuurhistorisch Museum in Split (Kroatië) de fototentoonstelling Orhideje Dalmacije (Orchideeën van Dalmatië).
De tentoonstelling toont het werk van Vladimir Golubić. Hij toont iets meer dan 70 soorten en ruim tien hybrides die door hem in de jaren 2001-2016 in Midden-Dalmatië zijn gefotografeerd.

Het werk is samengevat in het boek Izložba fotografija "Orhideje Dalmacije", uitgebracht in een oplage van 300 exemplaren door de Universitaire bibliotheek in Split (Sveučilišna knjižnica u Splitu). Bij belangstelling van WEO-leden voor het boek kan ik navraag doen; de verkoopprijs in het museum is 60 kuna ~ 8.50 euro.

Het boek geeft naar mijn idee een goed beeld van de orchideeënfamilie Dalmatië, met name wat betreft de verspreiding betreft in Midden-Dalmatië aan het vaste land en op de voornaamste eilanden. Daar overtreft het soms andere publicaties. Toch ontbreken enkele (erg zeldzame) soorten in het overzicht en zijn er enkele soorten opgenomen waarvan de aanwezigheid (met alle respect) twijfelachtig is.

De tentoonstelling is inmiddels te zien in het Natuurhistorisch Museum in Dubrovnik, tot 8 juni aanstaande.
Zie https://pmd.hr/hr/orhideje-dalmacije/