Pagina 1 van 1

Determinatie gevraagd.

Geplaatst: ma jun 25, 2018 6:01 pm
door Gerrit
Wat heb ik hier gefotografeerd? Afkomstig uit het nieuwe natuurgebied in de Noordoostpolder, waar ik elders over heb geschreven ivm beheerproblemen.

Excuses voor de intens slechte foto's, (camera vergeten) want gefotografeerd met telefoontje en thuis een foto van het scherm gemaakt. De bloemen stonden niet open, wellicht zijn ze op hun eind, of te droog.

Gerrit

Re: Determinatie gevraagd.

Geplaatst: ma jun 25, 2018 6:16 pm
door djasse
Hoe vreemd... dit doet me denken aan een kruising van een C. rubra met één of andere Dactylorchiza of Gymnadenia...???

Re: Determinatie gevraagd.

Geplaatst: ma jun 25, 2018 7:00 pm
door Gerrit
Zij staan (het zijn er meerdere) temidden van de rietorchis. Dan is goed te zien dat het iets anders is. De rietorchis is breed cylindrisch met platte top en deze nieuwe zijn smal, enigszins breder van onder en lopen in een punt naar boven uit.

Re: Determinatie gevraagd.

Geplaatst: ma jun 25, 2018 7:31 pm
door Mark
Dit is ook Rietorchis, maar dan met een of andere afwijking.

Re: Determinatie gevraagd.

Geplaatst: ma jun 25, 2018 8:01 pm
door Gerrit
Welke kenmerken zie je dan, die bij de rietorchis horen. Bracteeën?, heeft de muggenorchis ook. De lip? Ik heb een bloempje opengevouwen, maar ik zie niet de kenmerkende rietorchis lip.
Dan moet het een genetische afwijking zijn en geen aberrant individu. Want in de directe omgeving stonden - ik telde er ongeveer 5 - meeerdere dezelfde exemplaren. Heb jij dat vaker gezien? Een populatie, waar temidden daarvan een groep zeer sterk afwijkende individuen staat? Ik ken dat ook wel, sepalen in een andere kleur of zijlobben bij de een wel en bij de ander niet. Dat valt onder de normale variatie. Maar dit is toch wel erg vreemd.

Gerrit

Re: Determinatie gevraagd.

Geplaatst: ma jun 25, 2018 9:11 pm
door Michiel Janssen
Ziet eruit als een plant waarbij de bloemblaadjes niet zijn gedifferentieerd. Komt sporadisch voor bij orchideeën. Ben de wetenschappelijke naam van dit verschijnsel even kwijt. Heb het ook wel eens in mindere mate bij een bergnachtorchis gezien. En bij een ophrys. Een pelorische bloem heet het geloof ik.

Re: Determinatie gevraagd.

Geplaatst: ma jun 25, 2018 9:35 pm
door Jos Lammers
De suggestie van Michiel lijkt me aannemelijk. Ik heb in het grijze verleden ooit een rietorchis met pelorische bloemen gezien in de Amsterdamse Waterleiding duinen (in de tijd dat er nog weinig damherten waren ...). Zie foto uit 2005 (?)
Groet, Jos
D.praetermissa-pelor-AWD-kl.jpg
D.praetermissa-pelor-AWD-kl.jpg (77.54 KiB) 6338 keer bekeken

Re: Determinatie gevraagd.

Geplaatst: ma jun 25, 2018 10:32 pm
door Michiel Janssen
Ja, je ziet ook dat de bloemen geen spoor hebben.

Re: Determinatie gevraagd.

Geplaatst: ma jun 25, 2018 11:23 pm
door Gerrit
Knap werk van Michiel en Jos om dit verschijnsel paraat te hebben.

Günter Blaich schrijft daarover en ik vat het voor de geinteresseerde lezers samen: Bij pelorische orchideeën vervalt de normale symmetrie. Die bestaat uit 3 sepalen en 3 petalen, waarvan 1 de lip is. Er komen hier 6 symmetrische sepalen of petalen aan de bloem. Het is een genetisch defect. Een terugval in de ontwikkelings geschiedenis van orchideeën, ook wel atavisme genoemd.

Het normale voortplantings orgaan, bestaande uit zuiltje, poliniën en stempel is afwezig. In plaats daarvan is een voortplantings orgaan te zien in het hart van de bloem, bestaande uit stempel en meeldraden met daaronder het vruchtbeginsel. De spoor ontbreekt inderdaad Michiel. Ik kan daar morgen een foto's van nemen.

Re: Determinatie gevraagd.

Geplaatst: di jun 26, 2018 7:59 pm
door Gerrit
Terug geweest naar het natuurgebied, om betere foto's te maken.

Hierbij dus de peolorische rietorchis. De derde foto is van zo dichtbij mogelijk. Het is het geslachtsorgaan van deze mutant. Ik heb de sepalen uit elkaar gevouwen. Het ziet er wel heel anders uit dan bij de gewone rietorchis, maar het werkt kennelijk wel. Ik telde 9 exemplaren.