Bokkenorchis omgemaaid

Voor alle vragen en berichten over inheemse en Europese orchideeën.

Moderator: Michiel Janssen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jos Lammers
Berichten: 882
Lid geworden op: wo dec 20, 2006 5:40 pm

Bokkenorchis omgemaaid

Bericht door Jos Lammers »

Gisteren, maandag 28 mei zijn 7 bloeiende Bokkenorchissen omgemaaid langs de bekende weg in de gemeente Velsen. Een onderhoudsgaannemer heeft zonder medeweten van de gemeente een 1 m brede strook van de wegberm gemaaid. Er zijn honderden meters berm gemaaid in het Natura2000 gebied. Van de 14 bloeiende Bokkenorchissen is dus de helft afgemaaid. Ook zijn 2 planten ten offer gevallen aan de vraatzucht van damherten. De gemeente gaat aangifte doen.

Groet, Jos
3 afgemaaide bokkenorchissen
3 afgemaaide bokkenorchissen
DSC01928-kl.jpg (304.35 KiB) 2722 keer bekeken
Bloeiende bokkenorchis
Bloeiende bokkenorchis
DSC01924-kl.jpg (204.84 KiB) 2722 keer bekeken
martinjansen
Berichten: 25
Lid geworden op: wo jun 27, 2012 4:45 pm

Re: Bokkenorchis omgemaaid

Bericht door martinjansen »

Verschrikkelijk Jos, het ging zoveel jaren juist goed nu de gemeente Velsen op de hoogte was van de waarde van de berm. Hoe kunnen ze dit toch zomaar maaien als het niet in het bestek staat en ze er dus ook niet voor betaald krijgen ?
Gerrit
Berichten: 497
Lid geworden op: za sep 19, 2015 6:24 pm

Re: Bokkenorchis omgemaaid

Bericht door Gerrit »

Verschrikkelijk.

In de Noord-Oost polder groeit bijenorchis in de berm. Daar worden elk jaar borden en linten geplaatst. Dan weten de maaiers precies waar ze wel en waar ze niet mogen maaien. Dat werkt al jaren goed. Maar het is een dunbevolkt gebied, dat zal ook schelen. Is dat wat voor Velsen, of is dat al lang gedaan en werkte het niet?
Gerrit Eijkelenboom.
Johan55
Berichten: 148
Lid geworden op: za mei 05, 2018 10:04 pm
Locatie: Teuven
Contacteer:

Re: Bokkenorchis omgemaaid

Bericht door Johan55 »

Dit wel erg jammer:(
In Breda hebben we alle bekende orchideeën locaties in ons digitaal beheerssysteem ondergebracht, de aannemer kan deze zelf oproepen zodat er rekening mee gehouden kan/moet worden. Voorafgaand aan de geplande maaiperiode wordt door onze ecologisch medewerker een inventarisatie uitgevoerd en meteen ingevoerd. is denk ik duurzamer dan stokjes en linten die weggehaald kunnen worden of de weg over kunnen waaien, bovendien kan die methode ook weer ongewenste nieuwsgierigen ( moet je mij horen) aantrekken.
Bij bermen waar orchideeën voorkomen ( zijn er niet zoveel hoor) wordt zorgvuldig gehandeld, er wordt dus niet om de orchideeën heen gemaaid maar maaiwerk van het hele bermdeel, b.v. tussen twee kruisingen in, wordt totaal uitgesteld.
Gebruikersavatar
Jos Lammers
Berichten: 882
Lid geworden op: wo dec 20, 2006 5:40 pm

Re: Bokkenorchis omgemaaid

Bericht door Jos Lammers »

Zo gaat het jaren goed: geen enkel probleem met maaien, goede afspraken met de gemeente en dan komt er een doldrieste aannemer die denkt: ach ik zal dat randje even maaien: zonder ook maar een woord overleg met de gemeente!
Maar er gaat proces verbaal tegen de aannemer opgemaakt worden. Helaas zit de gemeente dit jaar nog contractueel aan deze aannemer vast.
Groet, Jos
Frank Verhart
Berichten: 244
Lid geworden op: zo feb 11, 2007 4:50 pm
Locatie: Maastricht

Re: Bokkenorchis omgemaaid

Bericht door Frank Verhart »

Zonde.

Bij mij in de buurt is er ook een locatie van deze soort. Tien jaar geleden was hier sprake van enige tientallen planten. Maar door afwezigheid van beheermaatregelen (maaien...) groeit het betreffende terrein nu langzaam dicht met houtige gewassen en is een voedselrijke vegetatie ontstaan. Helaas.
Plaats reactie