Pagina 1 van 1

Determinatievragen hybriden purperorchis

Geplaatst: di mei 08, 2018 10:03 pm
door EllenV
Vraag van Ellen Vorsteveld

De laatste week van april waren we in de Lot in Frankrijk. Daar vonden we veel hybriden van orchis purpurea x orchis militaris, zie foto 1. Het vreemde is alleen dat we nergens een orchis militaris hebben gezien, ook niet in knop en wel veel orchis purpurea. Kan orchis militaris een bloei jaar overslaan?

Ook zagen we heel veel exemplaren van orchis simia. Foto 2 zou een hybride van orchis purpurea x orchis simia kunnen zijn. graag jullie oordeel.

En tot slot, foto 3, een foto van een rozet, waarvan ik niet weet wat het is. Is het een plathantera? Standplaats: in de schaduw in een eikenbos op de Causses. Later nog wel een platanthera gezien in knop.
Foto 1 hybride orchis purpurea x orchis militaris.jpg
Foto 1 hybride orchis purpurea x orchis militaris.jpg (612.72 KiB) 1729 keer bekeken
Foto 2 orchis purpurea x orchis simia.JPG
Foto 2 orchis purpurea x orchis simia.JPG (1.04 MiB) 1729 keer bekeken
Foto 3.JPG
Foto 3.JPG (771.02 KiB) 1729 keer bekeken

Re: Determinatievragen hybriden purperorchis

Geplaatst: wo mei 09, 2018 8:11 am
door Johan55
Als beginner zou ik zeggenn dat de bovenste 3 soldaatjes zij in verschillende kleurschakeringen, in de plant op de grote foto eronder lijkt me vanwege de gebogen 'armpjes' wel iets van simia in te zitten. natuurlijk hoor ik graag het antwoord van de kenners hier op dit forum.

Re: Determinatievragen hybriden purperorchis

Geplaatst: wo mei 09, 2018 8:55 am
door Mark
Hoi Ellen,

er zijn m.i. twee redenen om aan te nemen dat alle drie de door jou getoonde foto's hybrides zijn tussen aapjesorchis en purpurorchis en dat er geen invloed van soldaatje tussen zit.

- De smalle, lange en vooral gekrulde armpjes
- Alle bloemetjes zijn tegelijk open en net zo vers. Aapjesorchis bloeit van boven naar onder, purperorchis en soldaatje van onder naar boven. Een hybride met aapjesorchis levert een bloeiaar op waarin alle bloemetjes tegelijk open gaan.

Als op de betreffende locatie hybrides al langer voorkomen, ontstaat soms de situatie waarbij hybrides weer kruisen met een van beide oudersoorten. De planten hebben dan vaak minder intermediaire kenmerken meer, maar vertonen meer gelijkenis met een van beide oudersoorten. Dit maakt het er soms niet gemakkelijker op.

Greets, Mark

Re: Determinatievragen hybriden purperorchis

Geplaatst: wo mei 09, 2018 8:56 am
door Mark
Overigens is het rozet inderdaad van een Platanthera.

Gr. Mark

Re: Determinatievragen hybriden purperorchis

Geplaatst: za mei 12, 2018 3:43 pm
door EllenV
Hoi Mark,

Bedankt voor je antwoord. Hybride met aapje is inderdaad veel logischer, want aapjes stonden er in grote hoeveelheden. Opvallend trouwens, dat de hybrides steeds in hele kleine groepjes bij elkaar stonden: 2 , 3 of 4 bij elkaar en nooit tussen de aapjes, maar of aan de andere kant van de weg of een stukje verderop. Wel heel opvallend door de bijna rode kleur.

Groet
Ellen Vorsteveld