Pagina 1 van 1

Wie kan en wil me helpen?

Geplaatst: vr mar 03, 2017 12:02 am
door davidsej
speciaal lid geworden van dit leuke forum, want ik kom er niet uit...wat is dit? Gezien in Zuid-Oost Frankrijk eind mei 2016.
geen_idee.png
geen_idee.png (1.03 MiB) 2888 keer bekeken

ben benieuwd, mvg, JD

Re: Wie kan en wil me helpen?

Geplaatst: vr mar 03, 2017 11:23 am
door Michiel Janssen
Welkom op het forum van de WEO!

Zonder alle soorten te kennen uit dat gebied zou ik op basis van de orchideeën die ik ken, zeggen dat dit een hypochrome variant is van Ophrys holoserica (synoniem: Ophrys fuciflora). De Nederlandse naam is hommerorchis.

Re: Wie kan en wil me helpen?

Geplaatst: vr mar 03, 2017 11:43 am
door djasse
Hoi

Omdat het me een leuk 'raadseltje' leek, ben ik ook op zoek gegaan naar een mogelijke oplossing. Het ontbreekt me natuurlijk aan de ervaring zoals van Michiel... maar zie.. Ik vond een bijna perfecte kopie van een exemplaar in het boek van Rémy Souche. Inderdaad bij de hommelorchis (bladzijde 195) staat een foto van een Ophrys fuciflora 'chlorantha'...
Blijft alleen nog de vraag of het gegeven: in het uiterste Zuidoosten van Frankrijk komt de hommel niet voor.

Groetjes, begin maart...we zijn er bijna...

Re: Wie kan en wil me helpen?

Geplaatst: vr mar 03, 2017 4:16 pm
door davidsej
dank jullie wel voor de moeite. Tot nu toe 2-0 voor de hommel dus. Daar kan ik me wel in vinden, aangezien het daar alle kenmerken wel van heeft. Het is alleen die kleur die me wat verwart. Maar de termen 'hypochrome' en 'chlorantha' uit jullie reacties slaan waarschijnlijk op een afwijkende kleur? Beide varianten kon ik niet echt vinden in de boeken van Landwehr en Delforge (meer heb ik niet over Europa).
Het betreft trouwens niet het uiterste Zuid-Oosten, maar Parc naturel régional du Vercors, dat grofweg tussen Lyon en Marseeille/Nice ligt.
Nogmaals dank!

Re: Wie kan en wil me helpen?

Geplaatst: do jun 08, 2017 3:27 pm
door Ton
In de Vercors en Drôme kan dit heel goed. Holoserica komt daar in diverse (onder)soorten en maten voor.