Pagina 1 van 1

Het lot van de bijenorchis in Lelystad

Geplaatst: zo jun 12, 2016 3:32 pm
door Gerrit
Op 6 juni fietsten mijn vrouw en ik in de buitengebied van Lelystad. In de grasstrook tussen het fietspad en de verkeersweg groeiden duizenden rietorchissen. Het was een fenominaal schouwspel. Plotseling stond daar de bijenorchis. Misschien de eerste in Oostelijk Flevoland, ten zuiden van de Ketelbrug???
In het boek orchideeën in Noord-Nederland schrijft Hans Dekker over het oprukken van de bijenorchis en het voorkomen er van in de Noord-Oostpolder (Flevoland). Door een gericht beheer is daar de bijenorchis met meer dan 50 exemplaren aanwezig. Een paar weken geleden was ik ter plekke om te constateren dat het goed werkt daar. In orchideeënrijke bermen worden bordjes geplaatst met de tekst: Ecologische zone, niet maaien.
Lelystad ligt in dezelfde provincie, maar kennelijk leven we hier in een andere wereld.
Aangezien ik al het een en ander voorvoelde heb ik gebeld naar de gemeente. Maar helaas, degene die er over ging was niet aanwezig. Dan het Landschapsbeheer maar gebeld, maar helaas, degene die er over ging was niet aanwezig en morgen ook niet en overmorgen gaat hij u terugbellen was het antwoord. Ik heb twee telefonnummers doorgegeven, maar helaas er werd niet gebeld. Vandaag 12 juni kunt u het verschil zien: Voor en na het maaien.

Re: Het lot van de bijenorchis in Lelystad

Geplaatst: zo jun 12, 2016 4:43 pm
door djasse
Dat grijpt me naar de keel, verschrikkelijk.
sorry, maar daar mag je al eens voor vloeken..

Re: Het lot van de bijenorchis in Lelystad

Geplaatst: zo jun 12, 2016 8:20 pm
door Hans Dekker
Toch maar weer terug naar de beheerder om deze te overtuigen van een later maaitijdstip volgend jaar. Maaien is prima, maar liever eind juli...

Hans

Re: Het lot van de bijenorchis in Lelystad

Geplaatst: zo jun 12, 2016 9:24 pm
door Michiel Janssen
Erg jammer en inderdaad dus des te belangrijker om de gemeente en/of beheerder te attenderen op het voorkomen van de bijenorchis in die wegberm.

Re: Het lot van de bijenorchis in Lelystad

Geplaatst: zo jun 12, 2016 10:49 pm
door H. Vosman
Een naar gezicht! Lelystad is gelukkig slechts een klein deel van Flevoland. Het lot van de bijenorchis hangt gelukkig dus niet echt af van alleen Lelystad, hoewel het provinciehuis staat er wel en die kan provincie gerichte beslissingen nemen. Wat betreft Lelystad, mogelijk dat de lokale afdeling van de KNNV, IVN en/of landschapsbeheer wel mogelijkheden weet. Meestal moet je iemand bij de gemeente hebben. In Almere gebruik ik de stadsecoloog als startpunt van de zoektocht.

Re: Het lot van de bijenorchis in Lelystad

Geplaatst: ma jun 13, 2016 1:46 pm
door Gerrit
Lelystad mag dan een deel van Flevoland zijn, zeker geen "klein" deel, want veel groter dan Almere. Het is een van de grootste gemeenten van ons land qua oppervlak. Er is dus veel natuur. Bescherming van de bijenorchis door gericht beleid is hier dus wel degelijk van belang.
Na telefonisch contact met "Landschapsbeheer", kwam ik er achter, dat het het inderdaad om een eerste melding gaat van een bijenorchis in het gebied Lelystad en tevens, dat de specifiek wegberm aan een provinciale weg ligt. Gebeld met de beheerder, zoals aanbevolen werd door Michiel en Hans. Het blijkt, dat er niet zoiets bestaat voor deze weg van gericht maaibeheer. Deze berm (2km) wordt gemaaid in opdracht van de provinciale beheerder en door een loonwerker, die ook het maaisel afvoert. Dat deze berm zo'n bijzondere biotoop is voor orchideeën, daar was hij zich niet van bewust en het was geen probleem om pas rond 1 aug te maaien. Financieel gezien maakt dat niets uit. Hij gaat dit bespreken met zijn overleggroep.
Nou, het lijkt dat ik niet meer kan doen. Behalve dan, om volgend jaar hem te herinneren aan het gesprek en dan maar hopen dat de 2 planten van de bijenorchis weer gezond terugkeren.

Re: Het lot van de bijenorchis in Lelystad

Geplaatst: ma jun 13, 2016 4:22 pm
door Michiel Janssen
Dat klinkt hoopvol voor volgend jaar. Je ziet hoe belangrijk het kan zijn om waarnemingen van orchideeën of zeldzame planten in het algemeen te melden bij de betrokken instanties want die gaan niet uit zichzelf zomaar elke wegberm inventariseren. Het jammere is dat volgend jaar volgens de nieuwe natuurwet veel orchideeën niet meer wettelijk beschermd zijn en orchideeën zoals bijv. de bijenorchis, rietorchis, brede orchis en vleeskleurige orchis die buiten natuurgebieden groeien geen beschermde status meer genieten. Daardoor wordt het nóg belangrijker om een goede relatie te onderhouden met gemeenten, terreineigenaren en -beheerders om rekening te houden met orchideeën.

Re: Het lot van de bijenorchis in Lelystad

Geplaatst: wo jun 15, 2016 11:17 am
door Jos Lammers
Beste forummaster,

Ik stel voor een aantal van de laatste reacties over dit onderwerp te schrappen: persoonlijke zaken horen niet thuis op het forum.

Groet, Jos

Re: Het lot van de bijenorchis in Lelystad

Geplaatst: wo jun 15, 2016 6:51 pm
door orchforummaster
Laten we niet vergeten dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben en dat is dat de orchideéën in Nederland een beter lot verdienen dan te eindigen onder een grasmaaier. De niet relevante berichten heb ik verwijderd.

Groeten,

Michiel