Pagina 1 van 2

Muggenorchis

Geplaatst: ma aug 10, 2015 11:38 pm
door martijn
Hallo allen, vorige week deze foto gemaakt van Muggenorchis. Ik vind de bloei nogal laat en is zeer dichtbloemig. Doet mij denken aan duinmuggenorchis.......iemand een idee?

Re: Muggenorchis

Geplaatst: ma aug 10, 2015 11:45 pm
door Jos Lammers
En de foto ...

Re: Muggenorchis

Geplaatst: ma aug 10, 2015 11:46 pm
door martijn
Lukt mij niet....ben al bezig.

Re: Muggenorchis

Geplaatst: ma aug 10, 2015 11:48 pm
door martijn
Hij zegt steeds "te weinig tekens" Hoe verder?

Re: Muggenorchis

Geplaatst: ma aug 10, 2015 11:53 pm
door martijn
Kan iemand even helpen.....Wat doe ik verkeerd?

Re: Muggenorchis

Geplaatst: di aug 11, 2015 11:47 am
door eric hartgers
Goede vraag Martijn.

Hoe groot is je bestand? Als ik een foto post, probeer ik altijd een JPG-bestand met een formaat 800x600 te posten.

Re: Muggenorchis

Geplaatst: di aug 11, 2015 9:44 pm
door orchforummaster
Dag Martijn,

even los van het feit of het gelukt is om de foto te uploaden. Wanneer je de melding krijgt "te weinig tekens" dan heb je een leeg bericht geplaatst. Dit kun je oplossen door een stukje begeleidende tekst te schrijven bij je foto. B.v. waar je de plant ongeveer zag (geen exacte plaatsaanduidingen), aan welke soort je dacht etc,

Re: Muggenorchis

Geplaatst: di aug 11, 2015 10:33 pm
door martijn
Grote muggenorchis tenminste.......Ik vind de bloei nogal laat en de plant is zeer dichtbloemig.

Re: Muggenorchis

Geplaatst: di aug 11, 2015 10:33 pm
door martijn
He he....gelukt.

Re: Muggenorchis

Geplaatst: di aug 11, 2015 11:04 pm
door orchforummaster
Hoi Martijn,

de bloei is zo laat omdat dit de "kustvariant" is van de Muggenorchis. Hoe de soort daar komt blijft gissen, maar maaimachines (die vaak in meerdere terrein worden ingezet) en clandestien uitstrooien van zaad is vaak de oorzaak.

Re: Muggenorchis

Geplaatst: di aug 11, 2015 11:51 pm
door martijn
Er staan drie planten dicht opeen te bloeien (op de foto niet te zien) Wat ik een beetje raar vind is dat de planten vorig jaar dan niet zijn opgemerkt. Gezien de grote en bloei van de plant bloeit die niet voor het eerst. En wat is dan eigenlijk het verschil tussen de kustvariant en duinmuggenorchis? In de verdere omgeving van deze locatie staan geen Muggenorchissen en de machines die wij gebruiken komen niet op Schiermonnikoog, waar dan duinmuggenorchis zou staan.

Re: Muggenorchis

Geplaatst: wo aug 12, 2015 11:44 am
door orchforummaster
Welke machines waar gebruikt worden weet ik niet. Met "kustvariant" bedoel ik duinmuggenorchis (dichtbloemige en later bloeiende variant). Wat betreft het ineens opduiken ben ik het niet geheel met je eens. Het is inderdaad zo dat nu ineens drie bloeiende planten opduiken die eerder onopgemerkt bleven, maar vegetatieve planten vallen niet op. En op basis van blad Muggenorchis onderscheiden van Dactylorhiza incarnata (die vegetatief sterk gelijkend is door het eveneens dunne, lancetvormige en gevouwen blad) kan alleen door naar de huidmondjes te kijken. Bij D. incarnata zitten de huidmondjes op de bovenzijde van het blad, bij G. conopsea op de onderzijde.

Re: Muggenorchis

Geplaatst: wo aug 12, 2015 3:51 pm
door martijn
Ik ken het gebied goed (Lauwersmeer) en D. incarnata komt niet in het gebiedje voor waar deze plant staat. Ook vorig jaar met de 1000-soortendag is hij kennelijk niet opgemerkt. Maar wat ik ook bedoel is dat dit planten zijn die niet voor het eerst bloeien. Het zijn zeer krachtige planten en zouden vorig jaar zeker opgemerkt moeten zijn. Zal na de bloei eens kijken of de grond rondom de plant overeen komt met de grond waar ie staat. Even los van dit onderwerp........veel honingorchissen geteld dit jaar in het lauwersmeergebied. Zeker 100 +........

Re: Muggenorchis

Geplaatst: wo aug 12, 2015 7:08 pm
door Michiel Janssen
Dat laatste (over die honingorchissen) is goed om te lezen. Is het beheer inmiddels meer afgestemd op de honingorchis, of neemt de vergrassing van het veldje nog steeds ieder jaar toe?

Re: Muggenorchis

Geplaatst: wo aug 12, 2015 7:10 pm
door Hans Dekker
Hallo Martijn,

Goed nieuws dus uit het Lauwersmeergebied. De vestiging van de duinmuggenorchis is zeer opzienbarend! Het gaat namelijk niet geweldig met dat ding. Minimaal op Terschellng, ongeveer een plan of 30 op Vlieland en 100-150 in goede jaren op Schier. Dan heb je het vel ongeveer.
En ook ong. 100 ex van Herminium is prachtig. Gefeliciteerd! Werk je bij SBB? Doe dan de groeten aan Jaap.

Hartelijke groeten,

Hans