Nieuwe orchidee ontdekt in Nederland: Purperrode orchis

Voor alle vragen en berichten over inheemse en Europese orchideeën.

Moderator: Michiel Janssen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hans Dekker
Berichten: 897
Lid geworden op: vr dec 12, 2008 7:15 pm

Nieuwe orchidee ontdekt in Nederland: Purperrode orchis

Bericht door Hans Dekker »

Van Natuurbericht.nl:

Afgelopen juni ontdekte Hans Dekker een nieuwe soort orchidee voor Nederland op Schiermonnikoog: De Purperrode orchis. Deze werd nooit eerder in Nederland aangetroffen. Onduidelijk is waarom de orchidee niet eerder is ontdekt, waarschijnlijk staat hij hier al lange tijd. Dekker ontdekte de orchidee nog net op tijd om hem te kunnen toevoegen aan zijn boek Orchideeën in Noord-Nederland dat pas is verschenen.

De Purperrode orchis (Dactylorhiza purpurella) is in Europa beperkt tot de kustzones van de Britse Eilanden, Zuid-Zweden, Zuid-Noorwegen en Denemarken. Een echte "noordelijke" soort, gelet op de verspreiding en karakteristiek voor onder meer duinvalleien en duingraslanden. Het is onduidelijk waarom de soort nooit eerder is ontdekt. Hoogstwaarschijnlijk is de soort altijd over het hoofd gezien. De planten groeien in een vochtige duinvallei en lijken het meest op een gedrongen en zeer donkerpaarse Rietorchis. De Purperrode orchis bloeit van midden tot eind juni.

Opgenomen in Orchideeën van Noord-Nederland
Orchideeënliefhebber Hans Dekker bracht recent een boek uit over de orchideeën van Noord-Nederland: Drenthe, Noord-Overijssel, Noord-Flevoland, Friesland en Groningen. Van alle orchideeën worden kenmerken en biotoop beschreven. Bovendien vermeldt Dekker van elke soort enkele opvallende bijzonderheden. Uiteraard is er aandacht voor specialiteiten zoals de Tengere heideorchis en de pas ontdekte Purperrode orchis. Ook soorten die helaas zijn verdwenen worden vermeld. De bescherming van orchideeën door beheer, wetgeving en Europese regelgeving via Natura 2000 krijgt volop aandacht. Tot slot worden in het boek enkele wandel- en fietstips beschreven zodat je ook zelf op pad kunt.
Bijlagen
D. purpurella Schiermonnikoog 28-06-15 (2 klein).jpg
D. purpurella Schiermonnikoog 28-06-15 (2 klein).jpg (355.96 KiB) 2642 keer bekeken
D. purpurella Schiermonnikoog 28-06-15 (5 klein).jpg
D. purpurella Schiermonnikoog 28-06-15 (5 klein).jpg (318.58 KiB) 2642 keer bekeken
Gebruikersavatar
Michiel Janssen
Site Admin
Berichten: 942
Lid geworden op: di aug 23, 2011 10:49 pm
Locatie: Zevenhuizen
Contacteer:

Re: Nieuwe orchidee ontdekt in Nederland: Purperrode orchis

Bericht door Michiel Janssen »

Prachtige ontdekking! Ben benieuwd of de soort ook voorkomt op andere Waddeneilanden, inclusief de Duitse? En in Denemarken?
Gebruikersavatar
marios giannakoulias
Berichten: 81
Lid geworden op: vr apr 24, 2015 6:07 pm

Re: Nieuwe orchidee ontdekt in Nederland: Purperrode orchis

Bericht door marios giannakoulias »

great!!!
Plaats reactie