Pagina 1 van 1

Nijs uut 't noord'n

Geplaatst: do mei 09, 2013 10:08 pm
door Hans Dekker
Hallo,

N.a.v. de berichten over een tweede wit bosvogeltje op de Veluwe, ben ik even gaan kijken bij de plant in Drenthe. Hier was nog helemaal niets te zien! Dat wordt afwachten....

De bijenorchissen in de Noordoostpolder hebben de vorst overleefd. Alle rozetten die ik vandaag vond waren beschadigd door de vorst, maar ze waren 'alive and kicking'. Dat wordt dus mooi in juni.

Verder is alles laat overal rozetten van brede, gevlekte en de beide rietorchissen. Vaak is de bloei nog ver weg. En dan te bedenken dat ik de brede wel eens op 30 april heb zien bloeien.

Dat was't weer eev'n.

Hans

Re: Nijs uut 't noord'n

Geplaatst: di mei 28, 2013 9:52 pm
door Jan Essink
en dan te bedenken dat de natuur in Griekenland 2-3 weken vooruit is, waardoor soorten die normaal half mei in bloei moeten komen rond die tijd al volledig uitgebloeid waren.
Jos, de C. epipactoides op de bekende Giannaki vindplaats was op 8 mei al bijna uitgebloeid.

Re: Nijs uut 't noord'n

Geplaatst: wo mei 29, 2013 12:11 am
door F. Thys
Jan,

Wij hebben dezelfde ervaring van onze 2 weken april op het nabijgelegen eiland Samos, einde april: veel einde bloei of uitgebloeid, hoge temperaturen (maar deels koude wind), heel droog en veel minder exemplaren dan toen jullie daar 2 jaar geleden geweest zijn. De kustmoerassen met Orchis palustris nabij het vliegveld kon je nu met joggingpantoffels bewandelen! We hopen dat Chios voor jullie wel 'vroegbloeiend' was, maar toch beter dan Samos dit jaar.

Groetjes ook aan Liesbeth.

Frans

Re: Nijs uut 't noord'n

Geplaatst: wo mei 29, 2013 5:21 pm
door Bram
Ik ben gisteren naar de vindplaats in Oost-Vlaanderen gaan kijken voor het wit bosvogeltje. Hier staan het grootste deel van de planten volop in bloei, hoewel er ook van verschillende plantjes nog maar slechts het rozet zichtbaar is.