Pagina 1 van 1

determinatievraag

Geplaatst: wo aug 03, 2011 10:59 pm
door H. Baptist
Ik vond deze orchidee, eenzaam, op 2060 meter hoogte in Vorarlberg, Oostenrijk. Totale hoogte 45 cm. Onderste blad zeker 3 cm breed, zwaar gevlekt. Bloemsteel zeer lang. Ik kom er niet uit. kan iemand mij helpen ?

Re: determinatievraag

Geplaatst: di aug 09, 2011 6:53 pm
door H. Baptist
Helaas is er na een week geen enkele reactie. Natuurlijk heb ik ook zelf gezocht en kom daarbij tot de volgende conclusies. De plant lijkt het meest op D.traunsteineri maar dan met breed blad.
Naar analogie van Delforge is deze plant te kenmerken als Dactylorhiza pseudo-traunsteineri, groep 3. Dit is een gestabiliseerde groep hybriden waar in de kalksubgroep D. traunsteineri een rol speelt, maar ook kenmerken inzitten van D. majalis, hetgeen het brede blad zou verklaren.
Nieuwe vraag: gaat deze redenatie op ?

Re: determinatievraag

Geplaatst: di aug 09, 2011 9:31 pm
door Hans Dekker
Hallo,

Volgens mij is het 'gewoon' een vreemde maculata. Zo te zien is het een vrij droog terrein, terwijl traunsteinerii is kwelmoerasen e.d. staat. Ook de bloem is niet van traunsteinerii. Het spoor is bijvoorbeeld te klein en te smal. Maar het blijft een mooie plant!

Groeten,

Hans

Re: determinatievraag

Geplaatst: di aug 09, 2011 11:04 pm
door H. Baptist
Het habitat op 2060 was zeer kalkrijk en was een gebiedje waar een stroompje uitstroomde, moerassig en kwellend. Deze orchidee stond daar tussen op een stukje waar je met droog weer en bergschoenen net kon lopen zonder nat te worden. Ik had maculata als kandidaat afgewezen omdat deze in grond met lagere Ph voorkomt.