Een goede combinatie?

Forum onderdeel dat zich expliciet richt op fotografie

Moderator: Michiel Janssen

Plaats reactie
henkieorch
Berichten: 8
Lid geworden op: zo mei 22, 2011 12:05 am

Een goede combinatie?

Bericht door henkieorch »

Ook wij zijn (mijn vrouw en ik) een aantal jaren overgestapt van analoog naar digitaal. Dus camera's gehad hebbende als Pentax KX en daarna Pentax P30n met diverse lenzen een Panasonic TZ3 aangeschaft. Met zo'n klein cameraatje kun je eigenlijk ontiegelijk veel, èn dit weegt niks. Hiep hoi!
Een belangrijk item voor ons is dan ook fotograferen van Europese orchideeën, meestal op bergvakantie in Frankrijk. En zelfs met zo'n simpele TZ3 gaat macro fotograferen redelijk goed. Maar, lang niet alles! Dan mis je toch die ouderwetse handmatige scherpstelling van vroeger met die analoge camera's bij supermacro. En hebben we dan eindelijk het onderwerp scherp, zijn we niet tevreden over de scherptediepte. We willen toch immers het gehele bloemetje zoveel mogelijk scherp hebben.
Dus zeggen we al een paar jaar: we moeten een andere camera!
Maar wat was het voordeel ook weer van dit digitale cameraatje? Gewicht!
Dus hebben we wel naar digitale spiegelreflexcamera's gekeken, maar dan gaan we weer terug naar de oude situatie: veel gewicht en veel volume.
Maar nu krijgen we een nieuwe ontwikkeling: de systeemcamera. Ook alweer enkele jaren oud, maar de ontwikkeling wordt steeds beter!
Een andere ontwikkeling, al dan niet schadegevoelig, is het kantelbare scherm wat natuurlijk interessant is bij laag-bij-de-grondse opnames. (Je hoeft dan immers niet meer op de grond te gaan liggen met als gevolg: je beschadigd veel mìnder andere planten!)

Al bij al willen we voorlopig kiezen tussen:
- Samsung NX20 + M60SB macrolens
- Panasonic G5 + H-ES045 macrolens

Ook Sony heeft met zijn NEX5n een interessante camera, maar is met zij kantelbaarheid beperkter.

De Panasonic heeft op dit moment een lichte voorkeur vanwege de grotere aanbod aan lenzen en de touchscreen!

De vraag is natuurlijk: wat vinden jullie?
Gebruikersavatar
Mark
Berichten: 606
Lid geworden op: ma mar 10, 2008 1:44 pm
Locatie: Margraten

Re: Een goede combinatie?

Bericht door Mark »

Hoi Henkie,

allereerst welkom op het forum.

Op dit forum zijn veel gebruikers van spiegelreflexcamera's actief. Er zullen tevens enkele gebruik maken van een systeemcamera.
Hun ervaringen kunnen ze wellicht beter zelf uitleggen.

Om eerlijk te zijn zie ik (met name op sites als Flickr/Nederpix) nog wel kwalitatief verschil tussen spiegelreflexcamera's en systeemcamera's. Dit heeft met name te maken van de scherptediepte en het grotere aanbod van lenzen voor spiegelreflexcamera's.

M.vr.gr. Mark
Plaats reactie